BI-RS/18-19-008

Izboljšanje ukrepov na področju varnosti in kvalitete svinjine pri malih nosilcih živilske dejavnosti
Splošni podatki
Članica UL |
Veterinarska fakulteta | |
Naziv nosilca projekta (če ni VF) |
||
Status |
nosilec | |
Šifra projekta/akronim projekta |
BI-RS/18-19-008 | |
Naslov projekta |
Izboljšanje ukrepov na področju varnosti in kvalitete svinjine pri malih nosilcih živilske dejavnosti | |
Financer |
ARRS | |
Obdobje financiranja |
2018-2019 | |
Letni obseg FTE ali EUR |
4.800 eur | |
Vodja |
izr. prof. dr. Urška Jamnikar Ciglenečki | |
Veda |
Biotehnika/Veterina/Zdravstveno varstvo živil živalskega izvora | |
Sodelujoče RO |
Univerza v Beogradu, Fakulteta veterinarske medicine, Srbija |
Vsebinski opis projekta
Kontrola znotraj proizvodne verige pri pridelavi in predelavi mesa omogoča, da so na tržišču kvalitetni in varni izdelki. Za zagotavljanje varne hrane je zato potrebno pregledati možne vire za vnos patogenih bakterij. Na podlagi poročila Agencije za varno hrano 2014 (ang. European Food Safety Authority - EFSA) so ključni biološki agensi v proizvodni verigi svinjskega mesa: Salmonella, Yersinia enterocolitica, Toxsoplasma gondii, Trichinella in Mycobacterium. Uradni nadzor na klavni liniji s pregledom po klanju zagotavlja odvzem vzorcev za testiranje na prisotnost Trichinella in prisotnost sprememb, ki nakazujejo tuberkolozo. Ker v okviru tega uradnega nadzora ne vzorčimo mesa in mesnih izdelkov na prisotnost bakterij iz rodu Salmonella in Yersinia, smo se v projektu osredotočili na ti dve preiskavi. Na podlagi podatkov EFSA-e, so bakterije iz rodu Salmonella in Yersinia na drugem in tretjem mestu s hrano prenosljivih povzročiteljev bolezni. Ravnanje z živalmi pred in po klanju lahko vpliva na izločanje mikroorganizmov s fecesom, posledica pa je večja onesnaženost mesa in mesnih izdelkov. Pravilno ravnanje s prašiči pred klanjem je zato zelo pomembno, tako iz stališča dobrobiti živali kot tudi glede kvalitete trupa in kasneje svinjskega mesa ter izdelkov. Republika Slovenija kot polnopravna članica Evropske unije prepoznava pomembnost malih nosilcev živilske dejavnosti in ima zato vpeljan nadzor preko sprejetih uredb, Srbija pa je trenutno v fazi vpeljevanja novih uredb, ki omogočajo malim nosilcem živilske dejavnosti, da lažje poslujejo, a ne na račun zmanjšanja higienskih standardov.
Sestava projektne skupine
izr. prof. dr. Urška Jamnikar Ciglenečki
prof. dr. Andrej Kirbiš
prof. dr. Silvestra Kobal
izred. prof. dr. Marina Štukelj
dr. Manja Križman
Petra Raspor Lainšček
izred. prof. dr. Nedjeljko Karabasil
Nikola Čobanović
Marko Dmitrić
Miloš Arsić
Dežurni veterinar
Nujna veterinarska pomoč za pse in mačke in telefonska številka stalne pripravljenosti.
Knjižnica
Bogat izbor domače in tuje strokovne literature s področja veterinarske medicine in drugih ved.
Sprejem vzorcev
Vzorce sprejemamo na večih lokacij po vsej Sloveniji. Oglejte si kje vse.
Lokacija
Gerbičeva 60
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
Main navigation
-
Izobraževanje
- Informativni dan
- Zakaj postati veterinar?
- Dodiplomski študij
- Podiplomski študij
- Pripravništvo
- Poletne šole
- Permanentno izobraževanje
- Strokovno izpopolnjevanje
- Mednarodna dejavnost
- Mednarodna dejavnost - Tuji študentje
- Po kreativni poti do znanja
- Tutorstvo
- Obštudijske dejavnosti
- Karierni centri UL
- Alumni
- Študentske organizacije in društva
- Kakovost študija
- Klinike
- Diagnostika
- Dobrobit
- NVI
- Raziskovanje
- O nas
- Hub