Onkologija

Onkologija

V zadnjem času se onkološka obolenja pojavljajo vse pogosteje, kar je posledica daljše življenjske dobe hišnih ljubljencev ter vedno bolj izpopolnjenih diagnostičnih in terapevtskih metod v veterinarski medicini.

Onkološki pacienti terjajo poglobljen, predvsem pa celovit pristop. Na Kliniki za male živali VFUL se poglobljeno ukvarjamo predvsem z onkologijo psov in mačk. Med prvimi smo v klinično prakso uvedli zdravljenje z elektrokemoterapijo in genskim elektroprenosom, kar nas uvršča med vodilne v svetovnem merilu na področju uporabe metod zdravljenja z uporabo elektroporacije.

Zdravljenji se izvajata v splošni anesteziji, ta je potrebna tudi za endoskopske preglede ter odvzem bioptov za patohistološko preiskavo. Klinična dejavnost vključuje diagnostične in terapevtske postopke.

 

Diagnostika

Primarne tumorje ugotavljamo s pomočjo naslednjih metod:
splošni in usmerjen klinični pregled  
potrebne laboratorijske preiskave glede na posameznega pacienta  
različne vrste biopsij za citološke in histološke preiskave pridobljenih vzorcev  
endoskopski pregled organov in organskih sistemov  
določanje kliničnega stadija bolezni s pomočjo slikovnih tehnik (rentgensko slikanje, ultrazvočne preiskave in ultrazvočno vodene biopsije ter računalniška tomografija)  

V primeru potrebe po drugih slikovnih tehnikah (npr. magnetna resonanca) sodelujemo z inštitucijami doma in v tujini, ki opravljajo omenjene diagnostične postopke.

 

Zdravljenje

Glede na ugotovljeno onkološko obolenje na naši kliniki uporabljamo naslednje metode zdravljenja:
kirurško zdravljenje  
sistemska kemoterapija  
elektrokemoterapija  
genski elektroprenos  
vse vrste podpornih zdravljenj (npr. protibolečinsko zdravljenje, vstavljanje hranilnih sond,…)  


V primeru, da bi bile za določeno obolenje predvidoma najuspešnejše metode zdravljenja, npr. radioterapija, paciente napotimo na izbrane inštitucije, kjer tovrstno zdravljenje tudi izvajajo. Za naročanje na preglede in posege nas pokličite na telefonsko številko 01 4779 277 od 8.00 do 19.00 ob delovnikih ter od 8.00 do 13.30 ob sobotah. Na pregled se lahko naročite med tednom v dopoldanskem ali popoldanskem času (čakalna doba 1 – 2 tedna). Diagnostične posege v anesteziji opravljamo zgolj v dopoldanskem času, za nujne primere pa smo dosegljivi 24 ur na dan na telefonski številki 031 716 190.

Prošnjo za naročilo lahko posredujete tudi preko elektronske pošte: info@kmz.si ali recepcija@vf.uni-lj.si, pri čemer pa za ustrezno naročanje potrebujemo napotnico ali vse izvide, povezane z boleznijo, zaradi katere želite pregled ali posvet. Na osnovi prejetih podatkov vam bomo termin sporočili telefonsko ali po elektronski pošti.