Računalniška tomografija (CT)

Računalniška tomografija (CT)

Računalniška tomografija je napredna slikovna tehnika, pri kateri s pomočjo rentgenskih žarkov in računalnika ustvarimo natančne prečne prereze in tridimenzionalno sliko notranjosti telesa.

Dobljene slike so veliko bolj podrobne od navadnih rentgenskih posnetkov, zato metodo uporabljamo, ko z drugimi diagnostičnimi tehnikami ne moremo zanesljivo postaviti diagnoze. CT diagnostika nam koristi v številnih vejah veterinarske medicine, izjemnega pomena pa je tudi pri načrtovanju zdravljenja.

Nepogrešljiva je na primer pri načrtovanju obsežnih kirurških posegov, saj lahko z veliko natančnostjo določimo obseg novotvorb, položaj zlomljenih kosti in vpletenost okoliških tkiv v bolezenske procese. Za boljše razlikovanje med različnimi vrstami tkiv (npr. med mišicami, maščobo in kostmi) uporabljamo kontrastna sredstva, ki jih živali pred slikanjem apliciramo intravensko.

Ker morajo biti živali med preiskavo popolnoma pri miru, je za CT slikanje potrebna krajša splošna splošna anestezija.

Od maja 2017 CT preiskave omogočamo tudi na Kliniki za male živali. S pomočjo novega 16-rezinskega aparata Siemens Somatom Scope opravljamo slikanje:

glave  
prsnega koša  
trebuha  
hrbtenice  
okončin  

 

Na CT preiskavo bo vašo žival napotil vaš veterinar z elektronsko napotnico. Vaš veterinar lahko tudi pokliče po telefonu ali nas kontaktira preko e-pošte in vam izroči napotnico, ki jo morate obvezno prinesti s seboj na dan posega. V tem primeru naročila sprejemamo od ponedeljka do petka med 8.00 in 19.00 uro na tel. 01 4779 277 ali preko e-pošte rentgen@vf.uni-lj.si.