Klinika za male živali

Klinika za male živali

Klinika za male živali deluje v okviru Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani.

Dejavnost

Glavna dejavnost KMŽ je zdravstveno varstvo psov in mačk, vendar se v okviru pedagoške dejavnosti na KMŽ izvaja tudi izobraževanje na stopnji dodiplomskega in podiplomskega študija.

Na KMŽ poteka program izpopolnjevanja s področja Veterinarske medicine malih živali, večina zaposlenih pa je vključena v izvajanje permanentnega izobraževanja, ki je namenjeno veterinarjem. V okviru raziskovalne dejavnosti je večina zaposlenih vključenih tudi v Programsko skupino P4 0053.

24-urna dežurna služba

Leta 2011 je bila na KMŽ uvedena 24-urna dežurna služba zaradi zahteve Evropske zveze inštitucij za veterinarsko izobraževanje (European Association of Establishments for Veterinary Education, EAEVE) po dežurni veterinarski kliniki v postopku evalvacije Veterinarske fakultete. To pomeni, da je vse dni v letu zagotovljena stalna prisotnost dežurnega veterinarja in študentov na kliniki, zaradi česar je omogočena 24-urna intenzivna nega ter sprejem in obravnava psov in mačk, ki potrebujejo nujno veterinarsko oskrbo.

Ekipa

Ekipa KMŽ šteje 20 doktorjev veterinarske medicine, od tega je trenutno 9 specialistov medicine psov in mačk pa tudi mednarodnih specialistov posameznih področij medicine malih živali, diplomirano inženirko kemijskega inženirstva, 6 veterinarskih tehnikov, medicinsko sestro, kemijskega tehnika in sanitarnega tehnika, z nami pa sodeluje še šest zunanjih sodelavcev, doktorjev veterinarske medicine.

Storitve

Specialistične storitve

Interna medicina

Na Oddelku za splošno interno medicino dnevno sprejemamo pse in mačke z različnimi obolenji in jih po potrebi napotimo na nadaljnje specialistične preglede in zdravljenje. Prav tako sprejemamo živali, ki potrebujejo zdravstvene preglede pred potovanji ali redna začitna cepljenja. Na voljo smo tudi za številne nasvete s področja zdravja psov in mačk.

Kirurgija in oftalmologija

Na Oddelku za kirurgijo in oftalmologijo ponujamo raznovrstne storitve diagnostike in kirurškega zdravljenja obolenj mehkih tkiv in okostja, oftalmološke preglede in zdravljenje, onkološko kirurgijo, tudi v sodelovanju z drugimi klinikami in inštituti doma in v tujini. Letno na psih in mačkah izvedemo okoli 450 posegov, ki večinoma zahtevajo splošno anestezijo, za katero skrbi uigrana ekipa usposobljenih strokovnjakov s področja medicine malih živali. V enoto za kirurgijo in oftalmologijo spadajo področja kirurgija mehkih tkiv, ortopedija ter oftalmologija.

Anesteziologija, nega kritičnih pacientov

Na Oddelku za anesteziologijo Klinike za kirurgijo in male živali poskrbimo za varno, strokovno in vsaki živali individualno prilagojeno anestezijo pri kirurških, stomatoloških in diagnostičnih posegih.

Stomatologija

Vrhunska veterinarsko stomatološka ordinacija v kateri opravljamo vse vrste storitev diagnostike in zdravljenja bolezni zob, ustne votline in čeljusti.

Dermatologija

Na Oddelku za dermatologijo opravljamo diagnostiko in zdravljenje kožnih bolezni psov in mačk. Diagnostika zajema preiskave na kožne zajedavce, citološke preiskave, mikrobiološke preiskave, alergološke preiskave (serološka diagnostika in intradermalno alergijsko testiranje), biopsijo kože, hematološke in endokrinološke preiskave. Izvajamo tudi postopke desenzibilizacije alergičnih pacientov.

Kardiologija

Kardiološka ambulanta Klinike za kirurgijo in male živali zagotavlja diagnostiko in oskrbo živali, obolelih s kardiovaskularnim obolenjem, in konzultacije znotraj klinike ter z napotnimi veterinarji iz Slovenije in drugod. V kardiološki ambulanti pregledujemo številne vrste živali (psi, mačke, velike živali in eksotične živali) z različnimi srčno-pljučnimi stanji. Te vključujejo tako prirojene kot pridobljene bolezni srca in pljuč, preglede srca/ožilja pa opravljamo tudi za potrebe vzrejnih dovoljenj. 

Onkologija

V zadnjem času se onkološka obolenja pojavljajo vse pogosteje, kar je posledica daljše življenjske dobe hišnih ljubljencev ter vedno bolj izpopolnjenih diagnostičnih in terapevtskih metod v veterinarski medicini. Onkološki pacienti terjajo poglobljen, predvsem pa celovit pristop. Na Kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani se poglobljeno ukvarjamo z onkologijo predvsem psov in mačk. Kot prvi v Sloveniji smo v zdravljenje vpeljali elektrokemoterapijo, kasneje pa še elektrogensko terapijo. Obe zdravljenji se izvajata v splošni anesteziji, ta je potrebna tudi za endoskopske preglede ter odvzem bioptov za patohistološko preiskavo. Klinična dejavnost vključuje diagnostične in terapevtske postopke.

Infekcijske bolezni

Na Kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani se ukvarjamo s preprečevanjem, ugotavljanjem in zdravljenjem različnih kužnih bolezni, kot na primer z leptospirozo, babeziozo, anaplazmozo, klamidiozo in drugimi.
 
Preprečevanje kužnih bolezni zajema splošne preventivne ukrepe in preventivna zaščitna cepljenja. V kliničnem laboratoriju KMŽ opravljamo testiranja naslednjih bolezni oziroma povzročiteljev.

Kiropraktika

Na oddelku za kiropraktiko KMŽ sprejemamo predvsem pse in mačke, dogovorite pa se lahko tudi za zdravljenje drugih živalskih vrst. Pregled in terapija potekata vedno v prisotnosti lastnika, saj se živali za potrebe terapije nikoli ne pomiri ali anestezira. Ker je to izključno manualna terapija, ob tem ne uporabljamo nobenih aparatur ali pripomočkov, razen ustrezne podlage za delo na kateri žival med terapijo stoji. 

Bolnišnična nega

V hospitalni enoti so nastanjene živali, ki zaradi narave svoje bolezni potrebujejo dolgotrajnejšo nego ali intenzivno oskrbo. Prostori za pse in mačke so ločeni, tako da se pacienti med sabo ne motijo in vznemirjajo. Prav tako je povsem ločena infekcijska enota, v katero nastanimo živali s kužnimi boleznimi. Tako poskrbimo za povsem ločeno obravnavo takih pacientov in s tem preprečimo morebiten prenos bolezni na druge živali.

Diagnostične dejavnosti

Rentgen

Z uporabo rentgenskih žarkov lahko prikažemo različne strukture v telesu, ki jih pri nas prikažemo v digitalni tehniki. Rentgensko slikanje je preiskava, ki nam pomaga pri postavitvi diagnoze, omogoča nam spremljanje bolezni ali poškodbe, včasih pa vzbudi sum na bolezen ali poškodbo. Preiskava je hitra in neboleča.

Ultrazvok

Ultrazvočna diagnostika Klinike za kirurgijo in male živali je pričela z delovanjem leta 1989 in je nacionalno in mednarodno prepoznavna v kakovosti ultrazvočnih preiskav. Naši pacienti so pretežno psi in mačke, tudi male živali, občasno pa tudi konji, govedo, koze, ovce ali osli. 

Endoskopija

Na Kliniki za kirurgijo in male živali izvajamo endoskopske preiskave zgornjega in spodnjega prebavnega, dihalnega in deloma urogenitalnega trakta. Posegi so minimalno invazivni in se izvajajo v splošni anesteziji.

Diagnostični laboratorij

Diagnostični laboratorij Klinike za kirurgijo in male živali izvaja številne laboratorijske preiskave hematologije, klinične biokemije, urina, koagulacije in hitre diagnostike kužnih bolezni psov in mačk. Sodelujemo tudi s številnimi drugimi domačimi in tujimi laboratoriji, da zagotovimo širok spekter možnih preiskav.

Računalniška tomografija (CT)

Računalniška tomografija je napredna slikovna tehnika, pri kateri s pomočjo rentgenskih žarkov in računalnika ustvarimo natančne prečne prereze in tridimenzionalno sliko notranjosti telesa. 

Kontakti in delovni čas

Predstojnica: Prof. dr. Nataša Tozon

Cesta v Mestni log 47

1000 Ljubljana

Tel.: 01 4779 277

Fax: 01 2832 304

Email: info@kmz.si

www: https://www.kmz.si/

Nujno obvestilo za stranke

S 1. 6. 2020 smo na Kliniki za male živali začeli delati po rednem delovnem času, kar pomeni, da bodo v rednem delovnem času odprte vse specialistične ambulante po razporedu. 

Pri delu s strankami bomo upoštevali priporočila NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. Stranke posamično in prosto dostopajo do recepcije, pri čemer je obvezno nositi zaščitno masko in si pri vstopu razkužiti roke.

Pregled živali poteka v prostorih klinike, brez prisotnosti lastnika.

Za lažjo organizacijo dela in omejitev števila ljudi, na kliniki sprejemamo le predhodno naročene stranke, razen v primerih urgentnih stanj. Navodila za naročanje najdete spodaj. 

Naročeni pacienti imajo prednost pred nenaročenimi, razen v primeru urgentnih stanj, ki rabijo takojšnjo veterinarsko pomoč.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in želimo vam in vašim kužkom prijeten obisk naše klinike.

Ekipa KMŽ

 

Redni delovni čas

PONEDELJEK-PETEK

 

Sprejem pacientov za posege v anesteziji 7.30 – 8.30
Splošna triažna ambulanta  8.00 – 14.00
Specialistične ambulante 8.30 – 14.00
Diagnostični laboratorij 8.00 – 18.00
Popoldansko dežurstvo 15.00 – 19.30
Dežurna urgentna služba 19.30 – 8.00
   

Med 14.00 in 15.00 sprejemamo samo urgentne paciente. 

 

SOBOTA

 

Splošna triažna ambulanta 08.00 – 14.00
Dežurna služba 14.00 – 24.00
   

 

NEDELJA in PRAZNIKI

 

Dežurna služba 00.00 – 24.00
   

Za naročanje v specialistične ambulante lahko pokličete recepcijo Klinike za male živali na telefonsko številko +386 (0)1 4779 277.

Za nujne primere smo 24 ur na dan dosegljivi na telefonski številki: +386 (0)30 716 190.

Stranke se na ne-nujne preglede naročite tako, da v rednem delovnem času pokličete na recepcijo Klinike za male živali (01 4779 277) ali nam pošljete sporočilo po e-pošti (info@kmz.si). Poklicali vas bomo in sporočili termin.

E-naročanje

E-naročanje na pregled (za lastnike) 
E-naročanje recepta ali zdravila
E-naročanje dietne hrane

Naročanje

Paciente napotite preko spletne napotitve pacienta.  

Za paciente z neurgentno napotitvijo (za vse tiste torej, ko nas ne pokličete ob oddaji spletnega obrazca) vam bomo določili termin, kdaj naj pacienta pripeljejo na KMŽ. O terminu vas bomo v roku 2 delovnih dni obvestili na način, kot ste ga določili v napotnici. Termin je določen glede na trenutno čakalno vrsto, kar je načeloma v 1 – 7 dneh po prejetju napotnice, odvisno od oddelka. Če želite informacijo o terminu prej, nas ob oddaji spletnega obrazca pokličite.

V primeru napotitve urgentnega pacienta, nas ob napotitvi (oddaji spletnega obrazca) nujno pokličite.

E-pošto pregledujemo redno ob delovnikih. 
Zahvaljujemo se vam za razumevanje in ostanite zdravi.

E-naročanje

Napotitev pacienta
Napotitev pacienta na CT preiskavo
Napotitev pacienta z brahicefaličnim sindromom

spremni-dopis-za-analizo-vzorcev-kmz.doc (145,0 KB)

 

obrazec-posiljanje-vzorcev-klinicna-patologija.pdf (256,0 KB)

 

Izpolnjen in natisnjen obrazec pošljite skupaj z vzorci na naslov:

Veterinarska fakulteta

Recepcija Klinike za male živali

Cesta v Mestni log 47, SI-1000 Ljubljana

ali

Veterinarska fakulteta

Sprejemnica vzorcev

Gerbičeva ulica 60, SI-1000 Ljubljana