Kardiologija

Kardiologija

Kardiološka ambulanta Klinike za kirurgijo in male živali zagotavlja diagnostiko in oskrbo živali, obolelih s kardiovaskularnim obolenjem, in konzultacije znotraj klinike ter z napotnimi veterinarji iz Slovenije in drugod.

V kardiološki ambulanti pregledujemo številne vrste živali (psi, mačke, velike živali in eksotične živali) z različnimi srčno-pljučnimi stanji. Te vključujejo tako prirojene kot pridobljene bolezni srca in pljuč, preglede srca/ožilja pa opravljamo tudi za potrebe vzrejnih dovoljenj.

Tipični pregled zajema

Fizikalni pregled  
Rentgen prsnega koša  
Elektrokardiogram  
Meritev krvnega tlaka  
Ultrazvočni pregled srca z dopplersko preiskavo  

Po potrebi lahko naredimo še 24-urni ali večdnevni EKG za ugotavljanje aritmij. Nudimo tudi svetovanje na podlagi posnetkov (rentgenskih, EKG, ipd), ki nam jih pošljete. Pri večini naših pacientov opravimo omenjene teste še isti dan, prav tako napotnim veterinarjem še isti dan posredujemo rezultate pregledov.

Intervencijske storitve

Implantacija srčnega spodbujevalca  

 

Diagnostični posegi za pljučne paciente

Endoskopija/trahebronhoskopija  
Bronhoalveolarna lavaža  

 

Kardiološke preglede izvajamo ob delovnikih med 8.00 in 15.00. Termin za kardiološki pregled/pljučni pregled/ultrazvočno diagnostiko rezervirate telefonsko na recepciji Kliniki za male živali (01 4779 277). Primere, ki ne morejo čakati na prvi prost termin, sprejmemo na internističnem oddelku vsak dan brez predhodnega dogovora. Za nujne primere smo dosegljivi 24 ur na dan na telefonski številki 030 716 190.