Namen izpopolnjevalnega programa veterinarskega javnega zdravstva in varne hrane je, da slušatelj(-ica) nadgradi teoretično in praktično znanje s področja veterinarskega javnega zdravstva oz. higiene živil ter varne hrane.

Veterinarsko javno zdravstvo in varna hrana
Predstavitev
Stalen razvoj stroke in potrebe po uvajanju novih spoznanj v strokovno delo zahtevajo nove pristope k pridobivanju novih strokovnih znanj. V zadnjem desetletju so na vseh ravneh veterinarske medicine nastale pomembne spremembe v teoriji in tudi v praksi.
Velik napredek je nastal na področju razmišljanja in sklepanja, ki slonita na kliničnodiagnostičnih kognitivnih miselnih aktivnostih. Sodoben klinični pregled in klinična testiranja temeljijo na zakonitostih miselnega procesa in na dokazih. Slušatelji poglabljajo in usmerjajo znanje ter izkušnje v reševanje zdravstvenih težav posamezne živali in/ali skupine živali v čredi. Delo strokovnjakov terja, da so izobraženi, racionalni in da kažejo željo po nadgradnji kliničnodiagnostičnega razmišljanja.
Potrebo po novih strokovnih znanjih v veterinarski medicini narekuje nenehen razvoj obstoječih in novih področij, ki vplivajo na kakovost strokovnega dela ter posredno na celotno družbeno življenje. Uvedbo poglobljenega in neprestanega podiplomskega izobraževanja priporoča Evropsko združenje za veterinarsko izobraževanje (European Association of Establishments for Veterinary Education - EAEVE). Podiplomsko izpopolnjevanje podpirajo krovna organizacija veterinarjev Slovenije (Veterinarska zbornica - VZS) in veterinarska strokovna združenja.
Namen izpopolnjevalnega programa veterinarskega javnega zdravstva in varne hrane je, da slušatelj(-ica) nadgradi teoretično in praktično znanje s področja veterinarskega javnega zdravstva oz. higiene živil ter varne hrane.
Slušatelji, doktorji veterinarske medicine, ki delajo na področju javnega veterinarskega zdravstva in varne hrane, morajo biti visoko strokovno usposobljeni za opravljanje veterinarskih dejavnosti na tem področju. Primarna naloga je poglobiti znanja s tega področja. Program vključuje področja poznavanje zoonoz, povezanih z živili, poznavanje in razumevanje ocene tveganja ter epidemioloških in statističnih tehnik v povezavi z veterinarskim javnim zdravstvom, ki lahko vplivajo na ustreznost živil in nadzor nad zdravstveno ustreznostjo in kakovostjo živil živalskega izvora. Po uspešno opravljenem programu je strokovnjak usposobljen za samostojno delo na področju higiene in nadzora živil živalskega izvora ter varne hrane.
Podatki o programu
Program izpopolnjevanja na področju Veterinarsko javno zdravstvo in varna hrana obsega 34 kreditnih točk. Zajema sedem modulov (5 obveznih in 2 izbirna), ki so medsebojno horizontalno povezani in vsebujejo tako teoretični kot tudi praktični del. Poudarek je na praktičnem delu, ki predstavlja 81,4 % celotnega obsega.
Študijske obveznosti programa so ovrednotene po Evropskem prenosnem kreditnem sistemu (ECTS – European Credit Transfer System).
Cena |
6.000,00 € z DDV |
ECTS (Evropski prenosni kreditni sistem) | 34 |
skupna obremenitev študenta | 1020 ur |
število modulov (obvezni + izbirni) | 5 + 2 |
praktično delo | 81,4 % |
teoretično delo | 18,6 % |
Temeljni cilji programa in splošne kompetence
Temeljni cilji izobraževanja so osvojiti znanje in razumevanje pozitivnega in negativnega vpliva interakcij med človekom in živaljo s poudarkom na uživanju živil živalskega izvora, nadalje sposobnost strokovno odgovornega sprejemanja odločitev glede mikrobioloških, kemijskih ter fizikalnih tveganj, razumevanje in uporaba epidemioloških in statističnih orodij kakor tudi tehnike ocene analize tveganja ter razumevanja sistema HACCP in dobre proizvodne prakse v veterinarskem javnem zdravstvu. Cilj programa je tudi poglobljeno podajanje znanj s področja tehnologije mesno- in mlečnopredelovalne industrije kakor tudi industrije predelave rib, školjk, rakov, žab, jajc, medu in izdelkov iz omenjenih primarnih surovin, ki lahko pomagajo pri samostojnih odločitvah strokovnjaka. Temeljito bo obdelana tudi zakonodaja s področja higiene in nadzora živil živalskega izvora.
Slušatelj bo seznanjen z raziskovalnimi metodami in usposobljen za njihovo uporabo, za izvajanje analitike ter sposoben za implementacijo teh metod v praksi.
Predviden obseg vpisa v program
Skupno število letnih vpisnih mest je 5.
Mentorstvo
Slušatelj pred vpisom oziroma ob samem vpisu izbere mentorja. Mentor oz. somentor je oseba, ki ima strokovni ali učiteljski naziv in ima izkazano ustrezno strokovno aktivnost s tegapodročja. Naloga mentorja je usmerjanje slušatelja v času izobraževanja.
Pogoji za vpis
V izpopolnjevalni program Veterinarsko javno zdravstvo in varna hrana se lahko vpišejo slušatelji, ki imajo končan študij veterinarske medicine, najmanj 3 leta delovnih izkušenj na tem področju in veljavno licenco. V primeru, da so slušatelji študij končali v tujini, morajo priložiti potrdilo o priznavanju tujega izobraževanja.
Merila za izbiro ob omejitvi vpisa
Izbor slušateljev bo temeljil na delovnih izkušnjah, priporočilu veterinarske organizacije in znanstveno strokovnih dosežkih. Posamezni elementi za izbiro bodo ovrednoteni na naslednji način:
Merila za izbiro |
Delež v % |
Delovne izkušnje | 60 |
Priporočilo delovne organizacije | 25 |
Bibliografski podatki | 15 |
Predvideno število vpisnih mest je omejeno na 5 slušateljev v skladu s 1. odstavkom 41. člena ZViS-a.
Priznavanje znanj in spretnosti, pridobljenih pred vpisom v program
Priznavanje predhodno pridobljenih znanj odobri vodja programa na podlagi dokazil in mnenja mentorja.
Pogoji za napredovanje po programu in dokončanje programa
Pogoji za dokončanje programa so opravljene vse študijske obveznosti in opravljen zaključni izpit. Slušatelj mora pred opravljanjem zaključnega izpita predložiti dokazila o opravljenih obveznostih iz vseh modulov. Zaključni izpit opravljati najkasneje 2 leti po opravljenih obveznostih oziroma najkasneje 4 leta po vpisu na študijski program.
Pridobitev naslova
Z uspešno opravljenim zaključnim izpitom slušatelj pridobi potrdilo o opravljenem programu strokovnega izpopolnjevanja s področja »Veterinarsko javno zdravstvo in varna hrana«, ki ga podpišeta dekan fakultete in rektor UL ter je javna listina (88. člen Statuta UL).
Načini ocenjevanja
Ocenjevanje poteka v obliki ustnih in pisnih izpitov, ocene seminarskih nalog ter ocene dnevnikov praktičnega usposabljanja. Zaključni izpit opravlja slušatelj pred 3-člansko komisijo.
Predmetnik programa in kratka predstavitev vsebine
Program sestoji iz 7 učnih enot oz. modulov, ki obsegajo 120 ur teoretičnega in 525 ur praktičnega dela. 5 modulov je obveznih, dva sta izbirna.
Učni program usposabljanja zajema naslednje module:
- Zdravstvena ustreznost živil živalskega izvora; alimentarne toksikoinfekcije, HACCP, ocena analize tveganj…
- Higiena in nadzor mesa in izdelkov
- Higiena in nadzor mleka in mlečnih izdelkov
- Higiena in nadzor rib, školjk, žab, jajc, medu in izdelkov
- Raziskovalna metodologija za področje veterinarstva
- Informatika za področje veterinarstva
- Zaključni izpit
Vsi moduli so uvrščeni na področje Veterinarska medicina.
Predmetnik
Nosilec | Modul | P | LV | SV | DD | SDŠ | SOŠ | ECTS |
Andrej Kirbiš | Zdravstvena ustreznost živil živalskega izvora; alimentarne toksikoinfekcije, HACCP, ocena analize tveganj… | 40 | 150 | 30 | 80 | 300 | 10 | |
Andrej Kirbiš | Higiena in nadzor mesa in izdelkov | 25 | 140 | 45 | 210 | 7 | ||
Andrej Kirbiš | Higiena in nadzor mleka in mlečnih izdelkov | 25 | 120 | 20 | 210 | 7 | ||
Andrej Kirbiš | Higiena in nadzor rib, školjk, žab, jajc, medu in izdelkov | 20 | 30 | 15 | 90 | 3 | ||
Jelka Zabavnik Piano | Raziskovalna metodologija za področje veterinarstva* | 10 | 10 | 10 | 60 | 30 | 120 | 4 |
Jelka Zabavnik Piano | Informatika za področje veterinarstva* | 10 | 10 | 10 | 60 | 30 | 120 | 4 |
Andrej Kirbiš | Zaključni izpit | 90 | 3 | |||||
Skupaj | 120 | 450 | 75 | 60 | 155 | 1020 | 34 |
Legenda: P predavanja; LV laboratorijske vaje; KV klinične vaje; SV seminarske vaje; TD terensko delo; DD drugo delo; SDŠ samostojno delo študenta; ΣOŠ skupna obremenitev študenta; ECTS kreditne točke uporabljene po sistemu European Credit Transfer System
* Izbirna predmeta, slušatelj mora vpisati enega
Kratka predstavitev vsebin modulov
Izvajalci: Andrej Kirbiš (nosilec), Stanka Vadnjal, Majda Biasizzo, Manja Križman, Urška Henigman, Ksenija Šinigoj Gačnik
Modul je ovrednoten z 10 KT.
Osnovni namen modula je nadgraditi znanje strokovnjakov glede alimentarnih toksikoinfekcij, sistema HACCP, dobre proizvodne prakse, analize ocene tveganj ter epidemiologije.
Izvajalci: Andrej Kirbiš (nosilec), Stanka Vadnjal, Majda Biasizzo, Manja Križman, Urška Henigman, Ksenija Šinigoj Gačnik
Modul je ovrednoten s 7 KT.
Osnovni namen modula je slušatelju podati nadgradnjo dodiplomskega znanja glede zdravstvene ustreznosti in kakovosti mesa in mesnih izdelkov, kontrole proizvodnje, odvzema vzorcev za laboratorijske preiskave, opravljanja bakterioloških, kemijskih in toksikoloških analiz, sestavljanja poročila o izidu preiskave do ukrepanja v primerih zdravstvene in kakovostne neustreznosti.
Izvajalci: Andrej Kirbiš (nosilec), Stanka Vadnjal, Majda Biasizzo, Manja Križman, Urška Henigman, Ksenija Šinigoj Gačnik, Štefan Pintarič
Modul je ovrednoten s 7 KT.
Modul Higiena in nadzor mleka in mlečnih izdelkov daje slušatelju poglobljeno znanje o zdravstveni ustreznosti in kakovosti mleka in mlečnih izdelkov in zajema vpliv mikroorganizmov na higiensko in tehnološko kakovost mleka, higieno proizvodnje mleka, postopek z mlekom pri proizvajalcu, transport mleka v mlekarno, veterinarsko sanitarni nadzor, obdelavo mleka v mlekarni; oceno zdravstvene neoporečnosti in kakovosti, proizvodne postopke posameznih vrst oziroma skupin mlečnih izdelkov.
Izvajalci: Andrej Kirbiš (nosilec), Stanka Vadnjal, Majda Biasizzo, Manja Križman, Urška Henigman, Ksenija Šinigoj Gačnik
Modul je ovrednoten s 3 KT.
Osnovni namen modula je slušatelju podati nova znanja na področju zdravstvene ustreznosti in kakovosti rib, školjk, rakov, žab, jajc in jajčnih izdelkov ter medu. Namen je usposobiti slušatelja za opravljanje kontrole zdravstvene ustreznosti in kakovosti omenjenih živil od kontrole proizvodnje, odvzema vzorcev za laboratorijske preiskave, opravljanja bakterioloških, kemijskih in toksikoloških analiz do ukrepanja v primerih zdravstvene in kakovostne neustreznosti.
Izvajalki: Jelka Zabavnik Piano (nosilka), Brigita Grecs Smole
Modul je ovrednoten s 4 KT.
Odnos med izkustvom, stroko, znanostjo;etape znanstvenoraziskovalnega dela ; metode in tehnike raziskovalnega dela; izbira znanstvenoraziskovalnega problema; analiza znanstvenoraziskovalnega članka
Izvajalki: Jelka Zabavnik Piano (nosilka), Brigita Grecs Smole
Modul je ovrednoten s 4 KT.
Odnos med izkustvom, stroko, znanostjo; sistem znanstvenostrokovnih informacij; iskanje informacij na področju veterinarstva; oblikovanje primarnega dokumenta, analiza informacij v povezavi s strokovnim delom
Izvajalec: Andrej Kirbiš (nosilec)
Modul je ovrednoten s 3 KT.
Zaključni izpit je sinteza znanja vseh modulov, ki daje sposobnost, s katero slušatelj dokaže usposobljenost za samostojno reševanje vse problematike, vezane na veterinarsko javno zdravstvo in varno hrano.
Prijavnica
Kontakt
Center za podiplomski študij in permanentno izobraževanje
Gerbičeva 60
1000 Ljubljana
Tel: +386 1 4779 147
Faks: +386 1 283 22 43
E-naslov: biljana.grubisic@vf.uni-lj.si
Glavna navigacija
- Informativni dan
- Zakaj postati veterinar?
- Dodiplomski študij
- Podiplomski študij
- Pripravništvo
- Poletne šole
- Permanentno izobraževanje
- Strokovno izpopolnjevanje
- Mednarodna dejavnost
- Mednarodna dejavnost - Tuji študentje
- Po kreativni poti do znanja
- Tutorstvo
- Obštudijske dejavnosti
- Karierni centri UL
- Alumni
- Študentske organizacije in društva
- Kakovost študija
Dežurni veterinar
Nujna veterinarska pomoč za pse in mačke in telefonska številka stalne pripravljenosti.
Knjižnica
Bogat izbor domače in tuje strokovne literature s področja veterinarske medicine in drugih ved.
Sprejem vzorcev
Vzorce sprejemamo na večih lokacij po vsej Sloveniji. Oglejte si kje vse.
Lokacija
Gerbičeva 60
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
Main navigation
-
Izobraževanje
- Informativni dan
- Zakaj postati veterinar?
- Dodiplomski študij
- Podiplomski študij
- Pripravništvo
- Poletne šole
- Permanentno izobraževanje
- Strokovno izpopolnjevanje
- Mednarodna dejavnost
- Mednarodna dejavnost - Tuji študentje
- Po kreativni poti do znanja
- Tutorstvo
- Obštudijske dejavnosti
- Karierni centri UL
- Alumni
- Študentske organizacije in društva
- Kakovost študija
- Klinike
- Diagnostika
- Dobrobit
- NVI
- Raziskovanje
- O nas
- Hub