Mikrobiološke preiskave živil, ki jih izvajamo na NVI Kranj.

Mikrobiološke preiskave živil
Sprejem vzorcev |
|
Od ponedeljka do petka |
7.00-10.00 10.30-15.00 |
Metode preskušanja
Izvajamo mikrobiološke preiskave živil z namenom izpolnjevanja zahtev Uredbe Komisije (ES) št. 2073/2005, ki postavlja enotna mikrobiološka merila za živila ter ostale mikrobiološke preiskave živil po dogovoru. Vključene so predvsem preiskave na najpogostejše povzročitelje okužb s hrano.
Parameter |
Metoda |
Opis |
|
Skupno število aerobnih mezofilnih mikroorganizmov (SŠMO) | ISO 4833-1 | Referenčna metoda pri kateri štejemo vidne kolonije bakterij na ploščah s hranljivim gojiščem po 3 dnevni inkubaciji. |
* |
Salmonela | SOP 482 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo prisotnost Salmonella spp. V primeru negativnega rezultata je zaključena v treh delovnih dneh. |
* |
Salmonela | ISO 6579-1 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo prisotnost Salmonella spp. V primeru negativnega rezultata je zaključena v štirih delovnih dneh. |
* |
Listeria monocytogenes | ISO 11290-1 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo prisotnost Listeria monocytogenes. V primeru negativnega rezultata je zaključena v petih delovnih dneh. |
* |
Skupno število L. monocytogenes | ISO 11290-2 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo število Listeria monocytogenes. V primeru negativnega rezultata je zaključena v treh delovnih dneh. | |
E. coli | ISO 16649-2 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo število β glukoronidaza pozitivnih bakterij Escherichia coli. V primeru negativnega rezultata je zaključena v 2 delovnih dneh. |
* |
Koagulaza pozitivni stafilokoki | ISO 6888-1 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo število Koagulaza pozitivnih stafilokokov. V primeru negativnega rezultata je zaključena v 3 delovnih dneh. | |
Listeria monocytogenes | SOP 521 | Mikrobiološka preiskava, kjer ugotavljamo prisotnost Listeria monocytogenes. V primeru negativnega rezultata je zaključena v štirih delovnih dneh. |
* |
Enterobakterije | ISO 21528-2 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo število enterobakterij. V primeru negativnega rezultata je zaključena v 2 delovnih dneh. |
* |
* Veterinarska fakulteta je akreditirana pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-021 na področju preskušanja (SIST EN ISO/IEC 17025). Seznam akreditiranih metod in aktualni podatki o metodah so razvidni iz priloge k akreditacijski listini LP-021 in priloge B k V95.
Preberi več
Odvzem
Pri pakiranih izdelkih, npr. predpakirani mesni in mlečni izdelki, se prepričamo, da je embalaža nepoškodovana. Vzamemo zahtevano število enot. Vzorce označimo in jih hranimo v hladilni torbi.
Pri nepakiranih izdelkih, npr. mlečni izdelki in sveže meso, mleto meso, masa za čevapčiče, pečenice, delikatesne mesne in ribje jedi, sveže ribe, odvzamemo predpisano količino in jo namestimo v sterilno embalažo, da ne pride do naknadnega mikrobiološkega onesnaženja vzorca. Vse vzorčne enote odvzamemo od iste serije (lota) živila. Vzorčne enote označimo in hranimo v hladilni torbi.
Velikost vzorca
1 enota = minimalno 100g.
Transport
Čas od vzorčenja do dostave v laboratorij je čim krajši, praviloma še isti ali naslednji dan, vendar ne več kot 36 h od vzorčenja. Izjema so trajni izdelki, ker moramo preiskavo izvesti znotraj roka uporabe. Močno pokvarljiva živila (mleto meso, žive školjke) dostavimo v laboratorij tako, da se preiskava lahko začne v 24 h od vzorčenja.
Od vzorčenja pa do oddaje vzorca v laboratorij je potrebno vzdrževati hladno verigo od 1 – 8°C. Za kontrolo temperature transporta naj bo vzorcem priložen temperaturni vzorec (lonček z vodo), ki spremlja vzorce ves čas od vzorčenja, do oddaje v laboratorij.
Odstopanja od navodil za vzorčenje lahko vplivajo na rezultate preiskav!
Vpliv napak pri ravnanju z vzorcem na rezultat preiskave
Nesterilen odvzem | Prisotnost mikroorganizmov, višje število mikroorganizmov. |
previsoka temperatura transporta | višje število mikroorganizmov, pokvarjen vzorec, nezmožnost izvedbe preiskave |
premalo vzorca | nezmožnost izvedbe preiskave |
vzorec starejši od 24 ur v primeru močno pokvarljivih živil | višje število mikroorganizmov, pokvarjen vzorec, nezmožnost izvedbe preiskave |
Laboratorij ni odgovoren za vzorčenje, ravnanje, hranjenje in prevoz vzorcev!
Vzorec naj spremlja:
- zapisnik iz katerega so jasno razvidne oznake vzorcev, datum/ura odvzema vzorca, želene preiskave, ime naročnika in plačnika. Osnutek zapisnika je dostopen tukaj. Lahko pa ga dobite na sprejemu.
- temperaturni vzorec (glej zgornja Navodila za ravnanje z vzorcem)
Laboratorij se zavezuje, da bodo analize opravljene v najkrajšem možnem času (isti ali naslednji delovni dan).
Kontakt
Za vsa vprašanja nas lahko kontaktirate na telefon 04 2770 616 ali na e-mail naslov: sasa.rupnik@vf.uni-lj.si
Naziv |
NVI Enota Kranj |
|
Naslov |
Kranjska cesta 16, 4202 Naklo |
|
Telefon |
+386 (0)4 2770 600 | |
Faks |
+386 (0)4 2770 618 |
Dežurni veterinar
Nujna veterinarska pomoč za pse in mačke in telefonska številka stalne pripravljenosti.
Knjižnica
Bogat izbor domače in tuje strokovne literature s področja veterinarske medicine in drugih ved.
Sprejem vzorcev
Vzorce sprejemamo na večih lokacij po vsej Sloveniji. Oglejte si kje vse.
Lokacija
Gerbičeva 60
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
Main navigation
-
Izobraževanje
- Informativni dan
- Zakaj postati veterinar?
- Dodiplomski študij
- Podiplomski študij
- Pripravništvo
- Poletne šole
- Permanentno izobraževanje
- Strokovno izpopolnjevanje
- Mednarodna dejavnost
- Mednarodna dejavnost - Tuji študentje
- Po kreativni poti do znanja
- Tutorstvo
- Obštudijske dejavnosti
- Karierni centri UL
- Alumni
- Študentske organizacije in društva
- Kakovost študija
- Klinike
- Diagnostika
- Dobrobit
- NVI
- Raziskovanje
- O nas
- Hub