H2020 ERA-NET SusAn (SuSi)

Trajnostna prireja prašičjega mesa z imunokastracijo (SuSI)
Splošni podatki
Članica UL |
Veterinarska fakulteta |
|
Naziv nosilca projekta |
Univerza v Hohenheimu, Nemčija | |
Status |
partner (v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije (KIS)) | |
Šifra projekta/akronim projekta |
H2020 ERA-NET SusAn (SuSi) | |
Naslov projekta |
Trajnostna prireja prašičjega mesa z imunokastracijo (SuSI) | |
Obdobje financiranja |
1.9.2017 do 31.8.2021 | |
Letni obseg FTE ali EUR |
11.600 EUR | |
Vodja |
prof. dr. Volker Stefanovski |
Vsebinski opis projekta
Evropska prašičereja se bo v bližnji prihodnosti soočala z velikim izzivom, saj so se akterji vrednostne verige prireje in predelave prašičjega mesa dogovorili, da bodo po letu 2018 prostovoljno prekinili s kastracijo pujskov, kot se izvaja danes (brez anestezije in analgezije). Kljub neodobravanju te prakse, je večina merjaščkov v EU še vedno kirurško kastriranih. Trenutno obstajata dve alternativi; ena je reja nekastriranih merjaščkov, ki je za akterje trenutno preferenčna. Vendar se pri njej pojavlja vse več dvomov in vprašanj povezanih z zagotavljanjem kakovosti mesa (vonj po merjascu) in dobrobiti (agresije, poškodbe). Imunokastracija (ICN) je druga možna izbira, a njeno večjo razširjenost v EU ovirajo tehnološka vprašanja in družbena sprejemljivost. Cilj tega projekta je kritična presoja/ocena ICN v primerjavi s kirurško kastracijo in rejo merjaščkov ter njena optimizacija/promocija kot trajnostne alternative z vidika okolja, ekonomike in družbene sprejemljivosti. Multidisciplinarni konzorcij 8 partnerjev s širokim strokovnim znanjem in izkušnjami bo cilj naslavljal z vidika celotne verige od reje do produkta. Projekt bo analiziral ICN kot alternativo za različne proizvodne sisteme glede na regionalne okoliščine in družbeno ozračje. Ključna vprašanja povezana z ICN predvsem z vidika zagotavljanja dobrobiti živali, menedžmenta v reji, in kakovosti proizvodov bodo skupaj s potrošniško perspektivo proučevali štirje delovni sklopi (WP). Trije dodatni WP-ji bodo pridobljene rezultate ovrednotili v smislu družbene sprejemljivosti (okoljske, ekonomske in potrošniške). Zagotovljena bo diseminacija rezultatov in dvosmerna izmenjava informacij in izkušenj z akterji vzdolž vrednostne verige (WP8). Projektni rezultati bodo v podporo tako prireji in predelavi, kot tudi zakonodajalcu pri odločanju povezanem z izboljšanjem dobrobiti živali ter s sprejemljivostjo prašičjega mesa pri potrošnikih znotraj EU (v luči sprememb povezanih s kastracijo). Predlagano transnacionalno sodelovanje omogoča učinkovitejšo rabo sredstev za raziskave, učinkovitejši prenos znanja in ustreznejše komunikacijske strategije, kar je vse pogoj za sprejemljivost ICN v Evropi.
Projekt je vertikalno organiziran v 8 WP, horizontalne aktivnosti (preko vseh WP) pa predstavljajo poskusi v različnih partnerskih državah. Slovenski partnerji smo odgovorni za koordinacijo WP3 (kakovost produktov) in za eksperimente v nacionalnem okviru.
Partner KIS je v projektu odgovoren za WP3, katerega cilj je presoja ICN kot alternative fizični/kirurški kastraciji z vidika kakovosti produkta (uspešnost imunizacije, klavna kakovost, kakovost mesa in proizvodov). Skupaj z UL, VF bo izpeljal poskus na nacionalni ravni in prispeval vzorce ter izvedel meritve iz poskusov za druge WP.
Partner UL, VF (skupaj s KIS) vodi poskuse v nacionalnem okviru. Partner UL-VF je na slovenski strani odgovoren še za histološke analize reprodukcijskih organov in za histomorfometrično oceno vpliva ICN na presnovni in kontraktilni status skeletnih mišic.
Sestava projekte skupine
prof. dr. Milka Vrecl Fazarinc (koordinatorka na VF)
prof. dr. Gregor Fazarinc
prof. dr. Nina Čebulj Kadunc
prof. dr. Andrej Kirbiš
Magdalena Dobravec
Jasna Šporar
Location
Gerbičeva 60
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
Sample Reception
Samples are received at several locations throughout Slovenia. See where.
The veterinarian on duty
Emergency veterinary assistance for dogs and cats and a telephone number of constant readiness.
Library
A wide selection of domestic and foreign professional literature in the field of veterinary medicine and other sciences.
Main navigation
-
Education
- Informativni dan
- Why to become a veterinarian?
- Undergraduate Studies
- Postgraduate studies
- Pripravništvo
- Summer Schools
- Continuous education
- Professional Development
- International Activity
- Mednarodna dejavnost - Tuji študentje
- The Path to Creative Knowledge
- Tutoring
- Extracurricular Activities
- Career Centres
- Alumni
- Student organizations and societies
- Quality Assurance
- Clinics
- Diagnostics
- Dobrobit
- NVI
- Research
- About us
- Hub