Mikrobiološke in kemijske preiskave mleka, ki jih na NVI Kranj izvajamo za namen kontrole kakovosti ter kontrole prireje mleka.

Mikrobiološke in kemijske preiskave mleka
Sprejem vzorcev |
|
Od ponedeljka do petka |
7.00-10.00 10.30-15.00 |
Parameter |
Metoda |
Opis |
|
Skupno število aerobnih mezofilnih mikroorganizmov (SŠMO) | ISO 4833-1 | Referenčna metoda pri kateri štejemo vidne kolonije bakterij na ploščah s hranljivim gojiščem po 3 dnevni inkubaciji |
* |
Skupno število mikroorganizmov (SŠMO) | ISO 21187 | Avtomatska (rutinska) metoda pri kateri uporabljamo Bactoscan FC. Preiskava je zaključena v enem dnevu |
* |
Število somatskih celic | ISO 13366-2 | Avtomatska (rutinska) metoda pri kateri uporabljamo Fossomatic FC |
* |
Maščoba, beljakovine, laktoza, zmrziščna točka | IDF 141 (ISO 9622) | Avtomatska (rutinska) metoda. Uporabljamo Milkoskan FC (Foss) |
* |
Suha snov brez maščobe, urea, aceton, BHB | IDF 141 (ISO 9622) | Avtomatska (rutinska) metoda. Uporabljamo Milkoskan FC (Foss) | |
Zmrziščna točka | ISO 5764 | Referenčna metoda pri kateri uporabljamo aparat Krioskop. |
* |
Listeria monocytogenes | SOP 521 | Mikrobiološka preiskava, kjer ugotavljamo prisotnost Listeria monocytogenes. V primeru negativnega rezultata je zaključena v štirih delovnih dneh. |
* |
Tetraciklinski in beta-laktamski antibiotiki |
SOP 513 Twinsensor Plus |
Test je zaključen v 10 minutah. Območje uporabe je razvidno iz priloge B. |
* |
Aflatoksin M1 |
SOP 451 Aflasensor |
Imunokromatografski hitri test, ki omogoča detekcijo prisotnosti aflatoksina M1 v koncentraciji od 20 do 150 ppt (0,02-0,15 μg/kg). | |
Kislost mleka | Potenciometrija | ||
Salmonela | SOP 482 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo prisotnost Salmonella spp. V primeru negativnega rezultata je zaključena v treh delovnih dneh. |
* |
Salmonele | ISO 6579-1 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo prisotnost Salmonella spp. V primeru negativnega rezultata je zaključena v štirih delovnih dneh. |
* |
Listeria monocytogenes | ISO 11290-1 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo prisotnost Listeria monocytogenes. V primeru negativnega rezultata je zaključena v petih delovnih dneh. |
* |
Skupno število L. monocytogenes | ISO 11290-2 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo število Listeria monocytogenes. V primeru negativnega rezultata je zaključena v treh delovnih dneh. | |
E.coli | ISO 16649-2 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo število β glukoronidaza pozitivnih bakterij Escherichia coli. V primeru negativnega rezultata je zaključena v 2 delovnih dneh. |
* |
Koagulaza pozitivni stafilokoki | ISO 6888-1 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo število Koagulaza pozitivnih stafilokokov. V primeru negativnega rezultata je zaključena v 3 delovnih dneh. | |
Enterobakterije | ISO 21528-2 | Mikrobiološka preiskava kjer ugotavljamo število enterobakterij. V primeru negativnega rezultata je zaključena v 2 delovnih dneh. |
* |
* Veterinarska fakulteta je akreditirana pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-021 na področju preskušanja (SIST EN ISO/IEC 17025). Seznam akreditiranih metod in aktualni podatki o metodah so razvidni iz priloge k akreditacijski listini LP-021 in priloge B k V95.
Preberi več
Pred odvzemom reprezentativnega vzorca mleka moramo skupno količino mleka (vrč, bazen, cisterna) temeljito premešati (brez tvorbe mehurčkov), strojno ali ročno. Oprema za mešanje in vzorčenje mora biti čista in suha.
Vzorec odvzamemo v suhe in čiste lončke primernega volumna (približno 50 ml).
V primeru, da želite mikrobiološko preiskavo mleka morata biti oprema in lonček sterilna!
Lonček napolnimo najmanj do polovice in največ do 1 cm pod robom pokrovčka.
Označimo ga z identifikacijsko nalepko (kodo) ali pa ročno, s čitljivim zapisom na lonček. Koda mora biti nalepljena navpično, dva prsta (3 cm) od dna ločka zato, da jih lahko čitalec na aparatu pravilno odčita.
Pomembno je, da se lastnosti vzorca od vzorčenja do analize ne spremenijo zato je potrebno vzorec čimprej dostaviti v laboratorij, najbolje do 24 ur po vzorčenju.
Od vzorčenja pa do oddaje vzorca v laboratorij je potrebno vzdrževati hladno verigo od 1 – 6°C. Za kontrolo temperature transporta naj bo vzorcem priložen temperaturni vzorec (lonček z vodo), ki spremlja vzorce ves čas od vzorčenja, do oddaje v laboratorij in v katerem bomo ob sprejemu izmerili temperaturo ter podatek navedli na poročilo o preiskavi.
Konzerviranje vzorca je dovoljeno v primeru preiskave na skupno število somatskih celic, količino maščob, beljakovin, laktoze, suhe snovi brez maščobe, sečnine (uree), acetona in BHB. Priporočamo bronopol. Temperatura transporta konzerviranih vzorcev je 2 do 12°C.
Vsa odstopanja od navodil za vzorčenje lahko vplivajo na rezultat preiskave!
Vpliv napak pri ravnanju z vzorcem na rezultat preiskave
neustrezno premešana skupna količina, od katere je vzorec odvzet | nereprezentativen rezultat, preveč/premalo maščob, preveč/premalo skupnega števila somatskih celic. |
previsoka temperatura transporta | višje število SŠMO |
umazan, nesterilen lonček | višje število SŠMO |
nečistoče v vzorcu | izmera ni mogoča |
zamrznjen vzorec | vrednost zmrziščne točke je lahko višja |
prepoln lonček | maščoba se prilepi na pokrov. Mleka ni mogoče ustrezno premešati - nereprezentativen rezultat |
vzorec starejši od 24 ur | antibiotik v vzorcu se razgradi - nereprezentativen rezultat |
Laboratorij ni odgovoren za vzorčenje, ravnanje, hranjenje in prevoz vzorcev!
Vzorec naj spremlja:
- zapisnik iz katerega so jasno razvidne oznake vzorcev, datum/ura odvzema vzorca, želene preiskave, ime naročnika in plačnika. Osnutek zapisnika je dostopen tukaj. Lahko pa ga dobite na naši enoti v sprejemu.
- temperaturni vzorec (glej zgornja Navodila za ravnanje z vzorcem)
Laboratorij se zavezuje, da bodo analize opravljene v najkrajšem možnem času (isti ali naslednji delovni dan).
Kontakt
Za vsa vprašanja nas lahko kontaktirate na telefon 04 2770 616 ali na e-mail naslov: sasa.rupnik@vf.uni-lj.si
Naziv |
NVI Enota Kranj |
|
Naslov |
Kranjska cesta 16, 4202 Naklo |
|
Telefon |
+386 (0)4 2770 600 | |
Faks |
+386 (0)4 2770 618 |
Location
Gerbičeva 60
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
Sample Reception
Samples are received at several locations throughout Slovenia. See where.
The veterinarian on duty
Emergency veterinary assistance for dogs and cats and a telephone number of constant readiness.
Library
A wide selection of domestic and foreign professional literature in the field of veterinary medicine and other sciences.
Main navigation
-
Education
- Informativni dan
- Why to become a veterinarian?
- Undergraduate Studies
- Postgraduate studies
- Pripravništvo
- Summer Schools
- Continuous education
- Professional Development
- International Activity
- Mednarodna dejavnost - Tuji študentje
- The Path to Creative Knowledge
- Tutoring
- Extracurricular Activities
- Career Centres
- Alumni
- Student organizations and societies
- Quality Assurance
- Clinics
- Diagnostics
- Dobrobit
- NVI
- Research
- About us
- Hub