Subscribe to our service announcements and helpful tips.
Srečanje partnerjev projekta Erasmus+ "BestCHEESE" v Agrigentu na Siciliji

Udeleženci srečanja v proizvodnem obratu kozjih sirov Azienda Agricola Montalbo

Koze pasme Girgenata

Govedo pasme Modicana
Člani projekta "Investigation of Traditional Cheese Production Technology and Standards in the Light of European Union," "BestCHEESE" 2019-1-TR01-KA202-077415 smo med 24. in 28. majem 2022 gostovali v Agrigentu na Siciliji.
Erasmus + projekt, ki poteka pod nosilstvom Direktorata za kmetijstvo in gozdarstvo Eskişehir (Turčija), kot partnerji pa sodelujejo Sanitarna služba province Agrigento (Italija), Slovaška kmetijska univerza v Nitri (Slovaška), Univerza v Ankari (Turčija), Direktorat za kmetijstvo in gozdarstvo Batman (Turčija) in Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani. Cilj projekta je seznanitev predstavnikov države kandidatke za vstop v EU z določili evropske zakonodaje na področju proizvodnje in zagotavljanja kvalitete sirov ter prenos tovrstnih izkušenj v prakso. Po končanih projektnih aktivnostih bo kot rezultat pripravljena strokovna publikacija v petih različnih jezikih, ki bo na spletu prosto dostopna.
Tokratno srečanje so gostili predstavniki Sanitarne službe province Agrigento Dr. Giuseppe Vella, Dr. Salvatore Pacinella in njihov vodja, Dr. Mario Zappia.
V skladu s programom smo prvi dan obiskali dve sirarni v regiji Cammarata na Siciliji. Sirarno Mangiapane, kjer že peta generacija izdeluje sire po originalni recepturi njihovih prednikov: cacciocavallo in cacciota, na katere so zelo ponosni. Gre za vrsto sirov t.i. pasta filata. Proizvajajo tudi poltrde sire in rikoto iz mleka krav pasme modicana, sicilijanske avtohtone pasme goveda.
V sirarni Caseificio Li Chiani proizvajajo sire iz ovčjega mleka: pecorino z rdečo papriko, tartufi, žafranom, olivami ter rikoto. Vse izdelke izvažajo v ZDA.
V regiji Sambuca di Sicilia smo obiskali družinsko sirarno Sparacino, kjer so nam pokazali tehnološki postopek proizvodnje različnih vrst sirov iz ovčjega mleka.
Ogledali smo si tudi butično proizvodnjo sirov iz mleka koz pasme girgentana, ki je avtohtona pasma koz v provinci Agrigento z značilnimi spiralno zavitimi velikimi rogovi. V Campobellu di Licata na družinski kmetiji Azienda Agricola Montalbo smo poskusili paleto kozjih sirov. Posebnost njihove proizvodnje je uporaba rastlinskega sirila, ki ga sami pridobivajo iz fig, artičok, sivke, rdeče pese in buč. Testirajo pa tudi številna nova rastlinska sirila iz drugih rastlin, vendar nam vseh skrivnosti le niso razkrili. Različne vrste sirila dajejo sirom posebno nežne okuse, ki jih cenijo sladokusci pa tudi tisti, ki so alergični na živalsko sirilo.
Imeli smo tudi čast, da nas je v svoji pisarni sprejel župan mesta Campobello di Licata, g. Giovanni Gioacchino Picone, kjer smo se pogovarjali o nadaljnjem sodelovanju.
Obiskali smo tudi eno najuspešnejših izvoznih podjetij mocarele s Sicilije, Dalli Cardillo, ki poleg svojega glavnega proizvodnega produkta ponuja na trgu tudi povsem druga živila kot sta npr. veganski parmezan in mandljevo mleko.
Obiskom sirarn je sledil sklop predavanj, v katerem smo udeleženci predstavili značilnosti proizvodnje nekaterih sirov iz svojih držav. Predstavljene so bile tudi kritične točke v proizvodnji sirov in zakonska določila glede kvalitete, označevanja, higienske ustreznosti, pregleda in nadzora. Skupaj smo razpravljali tudi o novih projektih in naslednjih srečanjih.
Location
Gerbičeva 60
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
Sample Reception
Samples are received at several locations throughout Slovenia. See where.
The veterinarian on duty
Emergency veterinary assistance for dogs and cats and a telephone number of constant readiness.
Library
A wide selection of domestic and foreign professional literature in the field of veterinary medicine and other sciences.
Main navigation
-
Education
- Informativni dan
- Why to become a veterinarian?
- Undergraduate Studies
- Postgraduate studies
- Pripravništvo
- Summer Schools
- Continuous education
- Professional Development
- International Activity
- Mednarodna dejavnost - Tuji študentje
- The Path to Creative Knowledge
- Tutoring
- Extracurricular Activities
- Career Centres
- Alumni
- Student organizations and societies
- Quality Assurance
- Clinics
- Diagnostics
- Dobrobit
- NVI
- Research
- About us
- Hub