Laboratorij za meso, mesne in mlečne izdelke


Z nami sodelujejo Veterinarska uprava Republike Slovenije, podjetja in posamezniki. V naših akreditiranih laboratorijih delamo tako mikrobiološka kot kemijska preskušanja živil živalskega izvora. Vzdržujemo množico presejalnih in potrditvenih akreditiranih metod, ki jih vsako leto nadgrajujemo, pridruži pa se jim tudi kakšna nova. Seznam metod, parametrov in matriksov si lahko ogledate na http://www.sa.gov.si/teksti-1/slo/katalog, kjer nas najdete pod številko LP-021).

Vzorce za preiskave živil lahko oddate v naših regionalnih laboratorijih po vsej Sloveniji ter na sedežu fakultete v Ljubljani. Po želji izvajamo preiskave tudi po dogovorjenih, neakreditiraih metodah.

  • Kakovost in sestava živil

    Sestava živil

    • vsebnost vode
    • uha snov
    • beljakovine
    • dušik
    • maščobe
    • sladkorji
    • maščobne kisline
    • energijska vrednost
    • svežost živil
    • pH
    • kislinska stopnja
    • peroksidno število
    • aditivi
    • histamin

     

    Histamin – vsebnost histamina je pomembna, ker pri občutljivih ljudeh sproži alergijsko reakcijo. Od živil živalskega izvora so ribe tiste, ki ga lahko vsebujejo največ.

     

    Onesnažila

    • kovine
    • morski biotoksini
    • mikotoksini
    • organoklorni pesticidi

  • Bakteriološke preiskave živil

    • Salmonela (prisotnost, število)

    • Listerija (prisotnost, število)

    • Campilobakter (prisotnost, število)

    • Stafilokokus Aureus

    • Yersinia Enterocolitica

    • E. Coli (število, VTEC)

    • SŠMO (anaerobne, aerobne)

    • Mlečnokislinske bakterije

    • Plesni in kvasovke

    • Vibrio Parachaemoliticus

    • Sulfit reduktorni klostridij (Cl. Perfringens)

    • Bacilus Cereus

    • Enterobakterije

  • Ostanki veterinarskih zdravil

    antibiotiki – prisotnost

    • Kinoloni
    • Beta-laktami
    • Aminoglikozidi
    • Makrolidi
    • Tetraciklini
    • Sulfonamidi

    antibiotiki – identifikacija in kvantifikacija

    • kinoloni
    • beta-laktami
    • tetraciklini
    • sulfonamidi

     

    sedativi

    antiparazitiki

    NSAIDs

    kokcidiostatiki

    prepovedane substance

    kloramfenikol

    klorpromazin

    metaboliti nitrofuranov

    malahit zeleno

    dapson

    nitroimidazoli

  • Organoleptika

    • meso in mesni izdelki

    • mleko in mlečni izdelki

    • ribe in ribji izdelki

     

     

    Identifikacija vrste mesa

     

    Proizvodno okolje

    • brisi delovnih površin

     

    Higiena klanja

    • brisi površine trupov

    • prisotnost CŽS