Obvestilo o pojavu virusa Zahodnega Nila in Usutu virusa pri pticah


V Laboratoriju za kužne bolezni perutnine in ptic Nacionalnega veterinarskega inštituta smo potrdili okužbo z virusom Zahodnega Nila (WNV) pri sivi vrani (Corvus cornix) in Usutu virusom pri poginjenih kosih (Turdus merula), vse pozitivne ptice so bile najdene v Ljubljani.

Virus Zahodnega Nila in Usutu virus sta flavivirusa, ki spadata v serološko skupino japonskih encefaltisov. Naravni gostitelji so prostoživeče ptice, glavni prenašalci virusov pa so komarji, predvsem iz rodu Culex spp., ki jih najdemo tudi pri nas.

Nekatere vrste ptic (npr. vrane, gosi, ujede) so za bolezen, ki jo povzroča WNV zelo občutljive in poginejo zaradi resne sistemske bolezni. Bolezenski znaki se lahko kažejo v obliki živčnih motenj (krči, motnje v usklajenosti gibov) in pogina. Med sesalci so zelo občutljivi konji, ki po okužbi z virusom WNV lahko zbolijo z znaki encefalitisa ali encefalomielitisa. Bolezen lahko poteka s povečano telesno temperaturo ali brez, postopoma napreduje do paralize, kome in pogina. V Evropi pa je ugotovljenih vedno več okužb tudi pri ljudeh.

Okužbe z Usutu virusom so lahko nevarne predvsem za nekatere vrste ptic kot so npr. kosi in nekatere sove, okužba lahko povzroči pogin živali. Prvič je bil odkrit leta 1959 v Južni Afriki pri komarjih. O pojavu izbruhov te bolezni pri pticah v Evropi so poročali že leta 2001 in 2002 v Avstriji, 2005 na Madžarskem, 2006 v Italiji, Švici in Španiji; 2011 v Nemčiji in Republiki Češki; 2012 v Belgiji, 2015 v Franciji in 2016 na Nizozemskem, Belgiji, Franciji in Nemčiji, 2017 v Avstriji in 2018 v Nemčiji.

Po dostopnih podatkih pri ostalih živalskih vrstah še ni bilo opisanega kliničnega primera te bolezni, čeprav so virus izolirali iz možganov dveh poginjenih netopirjev v Nemčiji. Poznani pa so posamezni primeri okužb pri ljudeh.

Koristne povezave:

Inštitut za perutnino, ptice, male sesalce in plazilce, Veterinarska fakulteta Ljubljana