Laboratoriji za kontrolo mleka


Oddaja vzorcev mleka za analize

Za zagotovitev ustrezne kakovosti mleka in mlečnih izdelkov mora surovo mleko zadoščati ustreznim kriterijem kakovosti. V naših laboratorijih pomagamo z analizami mleka pridelovalcem mleka pri vzpostavitvi ustrezne kakovosti proizvodnje. Pri tem nudimo strokovno pomoč pri zagotavljanju zdravja vimena in zagotavljanju ustreznega stanja molznih strojev in hladilne opreme. Prav tako nudimo pomoč mlekarnam pri zagotavljanju ustrezne kakovosti mleka in mlečnih izdelkov.

 

Na Veterinarski fakulteti nudimo sledečo analitiko kakovosti surovega mleka, toplotno obdelanega mleka in mlečnih izdelkov

  • kislinska stopnja in pH vrednost (NVI EŽŽI; Enota Kranj)
  • gostota mleka (aerometer)   (NVI EŽŽI)
  • refrakcijsko število (NVI EŽŽI)
  • voda ali suha snov (s sušenjem); IDF 21B:1987 (referenčna metoda) (NVI EŽŽI)
  • maščoba v mleku po Röse-Gottliebu; ISO 1211/ IDF 1D:2010 (referenčna metoda) ali po Gerber-ju; ISO 488 in v mlečnih izdelkih po Weibull Stoldtu ali po Gerber-ju (NVI EŽŽI)
  • beljakovine (N x 6,38); modificiran IDF 20-2/ISO 8968-2:2001 (referenčna metoda) (NVI EŽŽI)
  • alkalna fosfataza – kvalitativno ali po ISO 11816-1 (NVI EŽŽI, Enota Kranj)
  • somatske celice mleko avtomatsko štetje (fosomatik) (NVI EŽŽI, Enota Kranj)
  • Milkoskan ugotavljanje maščobe, beljakovin, laktoze, uree in zmrziščne točke mleka (Enota Kranj)
  • zaviralne substance mleko delvo test (vse enote NVI)
  • Ugotavljanje prisotnosti in potrjevanje antibiotikov (NVI EŽŽI)
  • Določanje aflatoksina M1 v mleku in mlečnih izdelkih (NVI EHPPŽ)
  • Določanje aflatoksina M1 v mleku -imunokromatografski test(Enota Kranj)

 

Rejcem pomagamo pri zdravljenju vnetij vimena s predhodnimi analizami na prisotnost povzročiteljev mastitisa. Prav tako pa nudimo pomoč pri iskanju razlogov zaradi povišanega števila mikroorganizmov v vzorcu mleka (določanje tehnoloških skupin mikroorganizmov). Pomagamo vam lahko tudi pri ugotavljanju ustreznosti delovanja molzne opreme.